Boka Farsmålet av Gerd Mikalsen – en roman om fornorskninga

Gerd Mikalsen. Foto: Ørjan Bertelsen
Gerd Mikalsen. Foto: Ørjan Bertelsen

I januar 2017 lanserte Gollegiella forlag romanen «Farsmålet» i Tromsø. Forfatteren Gerd Mikalsen fra Manndalen i Nord-Troms. ”Farsmålet” er en roman som tar leseren med inn i fornorskingsprosessen av det samiske språket. Med bygda Manndalen i Troms som bakteppe følger vi en familie gjennom ulike stadier i livet og møter på stadige konfrontasjoner når språket blir en stor kilde til uro og frustrasjon. Boka forteller hvordan fornorskningen har virket på den enkelte, på familien og det samiske samfunn. Denne romanen er blant de første som går inn i problematikken og vil avdekke sårene som ble risset inn i et folk som på en brutal måte gjennom fornorskningspolitikken mister deler av sin identitet og egenverdi. 

Forfatteren Gerd Mikalsen forteller blant annet: ”I min barndom var det to ting som var strengt forbudt for oss unger. Den ene var å snakke samisk og den andre var å snakke om alt som hadde med kjønnsdrift å gjøre. Lenge trodde jeg at dette var samme sak.” Denne fordømmelsen av alt det kjødelige, har selvsagt også å gjøre med læstadianismen nordpå, og romanen er innom flere aspekter i så måte. Skammen over det samiske språket er én ting. Deretter skammen av det kjødelige.

Gerd Mikalsen (f.1957) er født i Nord-Troms og bosatt i Manndalen i Troms. Mikalsen har sammen med familien jobbet som økobonde med bær og grønnsaksdyrking, dyrehold og seterdrift. Duodji (samisk håndverk), veving, videreforedling av nordnorske matvarer og ysting er ting som har inngått i hennes livslange naturhusholdning. Hun har vært innom turistnæringen og jobber nå i helsesektoren. Skriving og lesing har alltid vært fritidssysler til hun nå i voksen alder debuterer med romanen ”Farsmålet”.

farsmalet_omslag

Bestill bøker fra Gollegiella Forlags bokbutikk!

Se andre bøker fra forlaget!

Artikkelen er publisert av Hilde Kat. Eriksen, Fiktum Faktum Frilans.

2 kommentarer om “Boka Farsmålet av Gerd Mikalsen – en roman om fornorskninga

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s